top of page
אברהם-יעקב יענקל גולדברגר ז"ל

בן אריה לייב וחנה. נולד ב- 1896 בירושלים וחניך ישיבותיה, פנה לחקלאות והיה מראשוני מתיישבי נוה יעקב. נהג במכונית משא בקו ירושלים-עטרות. אחר כך עסק בהובלת נוסעים ותוצרת חקלאיםת בו ירושלים-נוה יעקב-עטרות. היה איש התורה ושומר מצוות. איש ה"הגנה"במשך שנים רבות. שמר בנשק על צינור המים לעטרות. נודע בסביבה כאמיץ לב, בעל כוח קומה, ונקרא "שאטר" (בן חיל)בפי הערבים. במהומות תרפ"ט אירגן הגנת הכפר העברי נוה יעקב וקיים תחבורה בינו ובין העיר, והוא שהזעיק הראשון עזרה למקום, היה גם מצילו. כך נהג במהומות תרצ"ו- תרצ"ח בדרך לעטרות.
כחבר חי"ם השתתף בהגנת המקום ובקיום תחבורתו במלחמת השחרור. הותקף כמה פעמים בדרך, השיב אש, נפצע פעמיים והמשיך. הוביל במשוריין למחצה שיירת תגבורת לעטרות. הותקפו ליד הכפר שעפט, נלחף בחירוף נפש עד רגעו האחרון ונפל בנופלים ביום י"ד באדר ב' תש"ח (24.3.1948). למחרת נקבר בסנהדריה בירושלים. משמונה בניו ובנותיו נפל אחד, זלמן, במלחמת העולם השניה. בנו חיים, ממגיני עטרות גם הוא, נפצע פצעי מוות כשבועיים אחרי מות אביו ומת ב- 22.4.1948.

אישים

הרב יצחק אביגדור אורנשטיין 

(18 ביוני 1893 - 23 במאי 1948; תרנ"ד - י"ז באייר תש"ח) היה רב הכותל הראשון, ממגיני הרובע היהודי ומחלליו.

נולד בירושלים בד' בתמוז ה'תרנ"ג. נצר למשפחות ריבלין‏[1] ואורנשטיין שהיו מעמודי התווך של היישוב האשכנזי בארץ מתחילת המאה ה-19, תלמידי הגר"א מחד וחסידי חב"ד מאידך.

בה'תרפ"א (1921) היה ממייסדי החברה הצעירה "הכפר העברי", אשר עיקר תפקידה היה הקמת כפרים ושכונות למען בני ישיבות שיעזרו לכונן את ארץ-ישראל והשתתף ביוזמות התיישבותיות נוספות.

בשנת ה'תרפ"ה (1925) היה ממייסדי המושבה נווה יעקב בצפון ירושלים שם גר עם אשתו וששת ילדיו‏[8], בה גם עברו את מאורעות תרפ"ט ומאורעות תרצ"ו-תרצ"ט.

בשנת ה'תרפ"ט (1929), נפגש לראשונה עם אדמו"ר חב"ד הריי"ץ בריגה, אשר התפעל ממנו מאד והציע לו להיות מזכירו האישי בריגה, אולם הרב אורנשטיין ויתר על כך מפני חיבת הארץ וענייניה‏[9].

בשנת ה'תר"ץ, 1930 מונה כאחראי על הכותל מטעם הרבנות הראשית והוועד הלאומי, בעקבות פרסום מסקנותיה של ועדת החקירה המנדטורית לחקירת מאורעות תרפ"ט הידועה גם בשם משפט הכותל. בתפקיד זה כיהן עד נפילת הרובע היהודי במלחמת השחרור.

דב נתן ברינקר (בר- יקר) 

נולד להוריו גיטל ור' יעקב, ביום ב' בשבט תרנ"ג (1893) בעיר דווינסק אשר בלטביה. את ראשית חינוכו קיבל בתלמודי תורה וישיבות בעיר הולדתו. לאחר מכן למד בבית הספר העממי בליברפול שבאנגליה לשם היגרה משפחתו, משום שאביו ר' יעקב ברינקר קיבל שם משרת שוחט, אך בסופו של דבר עסק שם בהוראה. לאחר שהות של שנתיים באנגליה, ביום א' דסליחות תרס"ו (1906) עלה דב נתן, בהיותו בן 13 שנים, עם אימו ואחיו ואחיותיו והתיישבו בירושלים בשכונת מאה שערים.  בראשית דרכו למד בישיבה המפורסמת "עץ חיים" שבו לימד גם אביו יעקב. בשנת 1914 נשא את אשתו חיה רחל, בת אליהו יוסף, לבית ריבלין (דור חמישי לגאון ר' הלל ריבלין משקלוב, מתלמידי הגר"א שעלו לארץ בראשית המאה ה - 19) והתגוררו בראשית הדרך בשכונת כנסת ישראל.

בימי מלחמת העולם הראשונה, גלה לפתח-תקווה וכפר סבא לפרק זמן קצר על מנת להימלט מגזירת הגיוס לצבא התורכי. כמו רבים אחרים הוא הסתתר בפרדסים בסביבה ובשלב מסוים הצטרפה אליו גם אשתו.

עם הקמת הכפר העברי נווה יעקב שהוא וחברו הרב אביגדור אורנשטיין היו ממייסדיו, עברו בני הזוג להתגורר במקום ואף בנו את ביתם שם. הם נכנסו לביתם החדש, באופן סמלי במהלך חודש אב תרפ"ה (1925).

במהלך שנותיו בישוב הכפר העברי נווה יעקב היה ממובילי ההתיישבות ומיצגיה בועדות שונות. הוא יזם בין השאר הוצאת חוברת על המקום במלואת לה 15 שנים (בשנת תרצ"ט (1939)), ממנה עולים הקשיים המרובים והתקוות של היישוב המבודד מצפון לירושלים.

הרב יצחק יעקב וכטפוגל

הרב יצחק יעקב נולד להוריו רבי בנימין ברוך ויפה. משחר ילדותו חשקה נפשו בתורה ובהיותו בן עשר יצא מבית הוריו במזריטש ללמוד בישיבת וולוז'ין המפורסמת. לאחר מכן המשיך בישיבות סלובודקה, מיר, נוברדוק וטלז בהן עשה י"ג שנים. הוא נתפרסם בתואר "העלוי ממזריטש". היה תלמיד מובהק לרבי אליעזר גורדון, לרבי שמעון שקופ ורבי יוסף ליב בלוך זצ"ל. בשנת תרס"ט עלה לארץ ישראל ונשא לאשה את בלומה רחל בת רבי זרח ברוורמן זצ"ל מרבני ירושלים. כעבור שנים הוא חזר לוורשה כדי להתרפא מכאבים עזים מהם סבל. מלחמת העולם הראשונה פרצה והוא נשאר בפולין כשבע שנים. הוא חזר לעיירת הולדתו מזריטש, פתח בה ישיבה חדשה עמד בראשה, והפיץ בה תורה בניחוחות ארץ הקודש. הוא ראה בחזרתו למזריטש את יד ה'. עם התחדשות פעילות "המזרחי" בפולין נמנה על הפעילים המרכזיים בה. לאחר מלחמת העולם חזר ארצה והיה ממיסדי "כפר עברי" - נוה יעקב שבפאתי ירושלים. כמו כן היה ממיסדי "תפארת ירושלים" חברה לשיכון ובניה. הוא נבחר לרב בנוה יעקב וכיהן גם כיו"ר ועד השכונה.

!אתם מוזמנים להוסיף
נשמח לקבל כל פרט על כל אחד מהשמות המופיעים ברשימה
.על מנת לעלות את זכרם ופועלם לאתר
מלאו את הפרטים למטה!
 

Success! Message received.

האתר נבנה ע"י ©   מחדשי הכפר העברי

%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%95%20%D7%9C%D7%9B%

צור קשר:  kfar.ivri@gmail.com

bottom of page